lauantai 27. helmikuuta 2016

Viikko harjoittelua osuuskunnassa

Alunperin olin suunnitellut olevani helmikuussa pari viikkoa osuuskunnassa suorittamassa harjoittelua, sillä sen jälkeen tarkoitukseni oli lähteä harjoittelun viimeiseksi kahdeksaksi viikoksi Espanjan Bilbaoon! Sovinkin äitini kanssa, että hän on asiakkaani ja kohteenani olisi lapsuudenkotini keittiön& olohuoneen tapetointi!
Kuitenkin kun Bilbaoon lähtö epäonnistui, ja sain paikan Mattoraumasta, minun ei olisi tarvinnut tehdä osuuskunnassa mitään. Halusin kuitenkin suorittaa tapetointi projektini, sillä Mattoraumassa on ollut erittäin hiljaista ja koinkin itselleni hyödyllisemmäksi harjoitella tapetointia (ja vielä oikeaan kohteeseen!).

Elikkä kyseessä on vuonna -98 rakennetun omakotitalon keittiön sekä olohuoneen seinien tapetointi! Tila on yhtenäinen, sillä asiakkaalle on tärkeää nähdä ja keskustella samalla vieraiden kanssa kun on itse keittiössä ym.

Tällä hetkellä tilassa on kahta eri tapettia, joiden välissä menee boordi ( talon alkuperäiset tapetit). Ylempi on yksivärinen, haalean keltainen ja alempi on keltaisella pohjalla varustettu sininen ruututapetti. 

Ennen kuvia tilasta:
(asiakkaani oli itse niin innoissaan projektista, että oli jo ehtinyt poistamaan boordia kun pääsin paikalle, joten siksi se ei kuvissa näy :D)
Keittiö sijaitsee takan oikealla puolella. Kuvasta näkyvä aukko vie eteiseen, josta onkin  suoranäkymä olohuoneen nurkkaan.


Keittiö jatkuu kuvasta oikealle, jossa on vain pieni ikkunaa ympäröivä osuus, jolle tapettia tulee. (Tapetti päättyy pöytätason kohdalle.) Tason alla on kuitenkin kolo jossa ei ole alakaappeja (ns.aamiaskohta, jossa keittiöjakkaraa säilytetään), jonne tapettia myös tulee. Siellä hankaloittamassa on ahtauden lisäksi patteri.
Lähdin miettimään värimaailmaa keittiön pohjalta.. Olen aina rakastanut kaappiemme vetimiä, jotka ovat antiikkiset ja siitä sitten sai värimaailmakin alkunsa.
Väritys keittiössä saisi olla aika harmaata, mutta olohuoneen puolelle kaipasin hieman jotain. Alunperin ajattelin, että takanvierustaan tulisi tehosteseinä (sillä sen edessä on tv) ja kaikki muu saisi olla sitä yksinkertaista harmaata tai jtn vaaleaa. 

Olinkin jo Mattoraumassa ollessani tutkaillut tapettivaihtoehtoja, ja tuonut mallipaloja asiakkaani valittavaksi, muttemme oikein päässeet yksimielisyyteen valinnoissamme. Siksi pyysinkin asikasta tulemaan kanssani Mattoraumaan tutkimaan vaihtoehtoja.
Sitten päädyimme yksimielisesti kahteen tapettiin (valikoimaa rajasi se, että tapetin oli oltava varastotuote, jotta saimme sitä heti mukaamme)
Keittiöön valikoitui harmaan sävyinen, hieman kiiltävä, kangasta muistuttava tapetti, joka oli kaikenkaikkiaan erittäin neutraali.
Tehosteseinään olisin halunnut jonkun reilusti tummemmansävyn, mutta asiakasta viehätti kaupassa vaalean beige, betonia muistuttava vinyylipintainen tapetti, joka sitten päätettiinkin ottaa. Nyt kun ns. tehostetapettikin oli suht haalea, päädyimmekin laittamaan sitä kahdelle seinälle, joka rajaisi tilaa siten selkeämmin olohuoneeksi ja keittiöksi.

TYÖSTÖ:
Olin saanut Mattoraumasta 7 päivää aikaa tähän projektiin. Halusimme asiakkaan kanssa aloittaa työt viikolla 7, sillä silloin asiakkaallani oli lomaa ja hän halusi olla mukana projektissa apunani.

MAANANTAI:
Menin maanantaina kello 11.30 kohteeseen, sillä hain aamulla vielä viimeisiä välineitä tuttuni luota, mm. lattian suojausmateriaalia sekä tapetointivälineitä.
Kun pääsin kohteeseen, oli hommat hyvällä mallilla, sillä asiakkaani oli jo siirtänyt kaikki kalusteet pois tieltämme. 
Sitten suojasimme lattian, irroitimme pistorasiat ja rupesimme repimään boordia. 
Olin tehnyt taustatyötä alkuperäisen tapetin suhteen, ja päädyimme siihen, ettemme ottaisi vanhoja, alkuperäisiä tapetteja ollenkaan pois (sillä ei tiedä olisiko pohjan kipsilevystäkin lähtenyt sitten pintaa), vaan tapetoisimme siihen päälle. Näin tehdessämme piti kuitenkin poistaa/ hioia boordi pois, jottei se paistaisi uuden tapetin alta.
Maanantai kuluikin boordia repiessä, seinää hioessa sekä koloja kitatessa. Alun alkaen pohjatyöt oli tehty hieman huonosti, joten muhkuroita oli paikoitellen aika paljonkin, joille ei yksinkertaisesti tällä aikataululla, ammattitaidoilla eikä välineillä pystynyt oiken mitään tekemään. 
Eniten meitä mietitytti asiakkaan kanssa, miten vanha tapetti tulisi reagoimaan, kun sen päälle maalattaisiin pohjamaali. Siksi halusinkin maalata vielä maanantaina, jotta maali saisi yön yli kuivua, ja tiistaina näkisi millaisessa kunnossa seinä on.
Näin tehtiin.
Lopetinkin maalaamisen tasan 24.00! :D 

TIISTAI:
Aamulla kun heräsin (jäin siis yöksi kohteeseeni eli siis äidilleni :D) menin hieman jännittyneenä keittiöön. Onnekseni kuitenkin tulos oli positiivinen!
Tapetti oli imaissut maalin hyvin, eikä se repsottanut muuta kuin boordin kohdilta! Kittauskohdatkin olivat erittäin tasaiset eikä muitakaan kupruja seinään ollut ilmaantunut.
Alaosa seinästä, jossa oli ollut ruutuista tapettia, kuulsi kuitenkin vielä maalin alta. Päätinkin siis niin, että hion uudestaan boordin kohdat ja maalaan toisen kerran pohjamaalilla siitä ja seinän alaosasta.
Tiistai menikin suurilta osin siinä, sillä maalin piti antaa kuivua rauhassa n. 3-4h. Halusin antaa maalin kuivua kunnolla, ettei liisteröitäessä tulisi yllätyksiä. Tästä seurasikin siis itselleni ulkoilu & pitkä ruokatauko :D
Kun maali oli kuivunut, kello läheni 18.00 ja pähkäilin, että tapetoisinko kuitenkin vielä samana iltana lyhyemmän tehosteseinän (jolle tuli n.kolme vuotaa)...
Koska olin niin työn touhussa päätin sen tehdä.
Sitten vaan liisteriä seinään ja vuotaa perään. Tapetissa oli vuorokohdistus, joten hieman kohdistukseen kului aina aikaa.. 
Ensimmäinen vuota koituikin hankalimmaksi, sillä vaikka olin suoran viivan avukseni seinään mitannut, oli kulmalista sen verran vinossa, että toiseen alareunaan jäi väkisinkin pieni kolo. Tämä ei kuitenkaan asiakasta haitannut, mutta päätin yrittää paikata sitä jämäpalalla. Paikkais onnistuikin yllätyksekseni hyvin ja sain mielenrauhan.
KESKIVIIKKO:
Aamu alkoi pitkällä kahvittelulla, jonka aikana suunnittelimme tapetointi järjestystä. Seuraavana vuorossa olevalla seinällä oli nimittäin iso ikkuna (sekä tietysti pistorasioita :D), jonka takia mietinkin tapetin menekkiä. Päätin kuitenkin edetä ikkunaan asti eilisestä kulmasta ihan normaalisti, jonka jälkeen leikkasin ikkunan ylle tulevat pienet tapettivuodat. Kun vuodat oli seinässä, piti miettiä ikkunan alle tulevat tapetit. Haastetta siihen toikin kohdistukset, sillä niiden piti täsmätä aiempien (kokonaisten) vuotien kanssa. Myös sähköpatteri aiheutti hieman päänvaivaa.
Patteri oli onneksi sellainen, jonka sai seinästä irti, ja homma sujuikin jälleen yllättävän helposti.
Kun ikkuna oli saatu (ylä- ja alapuolelta) tapetoitua pitikin seuraavan kokonaisen vuodan kanssa taas miettiä kohdistuksia.. kaikki kuitenkin sujui hyvin ja seinä saatiin tapetoitua.
Nyt oli siis kaksi ¨tehosteseinää¨ valmiina ja aika siirtyä toiseen tapettiin.

tiistai illan aikaansaannos

keskiviikon projektiaHarmikseni, en tajunnut ottaa kuvaa, jossa ikkuna ja sen alla oleva patteri näkyisivät :/

Kun aloin tapetoida harmaata tapettia, se ilmenikin paljon tuota betonitapettia haastavammaksi. Se ei ¨joustanut¨ ollenkaan yhtä hyvin, ja siihen jäi jatkuvasti näkyviin ilmakuplia! 
Pakko myöntää, että hermot meinasi mennä, sillä vaikka kuinka irrotin ja laitoin vuodan uudelleen, tai vaikka kuinka yritin kuplia poistaa harjaamalla, ne eivät kadonneet minnekkään.
Onneksi tässä kohtaa asiakkaani oli sen verran mukana kuvoissa, että hän rauhoitteli minua, ja totesimmekin yhdessä että kuplat saattavat kadota tapetin kuivuttua. 

Jatkoimme siis hommia, ja kaikki sujui hyvin.
Vaikka päivä oli kaiken kaikkiaan aika raskas, olin niiiin iloinen että olin lupautunut tähän työhön ja siihen kuinka hyvin kaikki oli sujunut! 
Lopetin työt n. kello 20.00

TORSTAI:
Iloiseksi yllätykseksemme kuplat olivat kadonneet! Eli kunhan liisteri kuivui, se suoristi vuodan. JES!
Nyt jäljellä oli tapetoitavaa enää pitkältä seinältä n. parimetrinen alue, ja sitten tämä keittiön ikkunan ympärys.
Asiakkaani vinkkasi, että ehkä ikkunan ympärys ja tason alla oleva pieni kolo olisi fiksua tehdä kaikkista valoisimpaan aikaan, joten tapetoin sen seuraavana. Pitkällä seinällä ei enää muutenkaan ollut haasteita, pelkästään pitkiä vuotia tasaiselle seinälle (en luokittele enää pientä pistorasiaa haasteeksi ;D) kun taas kolossa esim. oli vielä patterikin! 

Ikkunan ympärys sujui helposti. Katkaisin tapetit jo valmiiksi hieman lyhyemmiksi, jotta niitä oli helpompi käsitellä. Sitten oli aika siirtyä kolon pariin. 
Irroitimme ensiksi patterin, jonka jälkeen suunnittelin vuotia. Totesimme, että tilan ahtauden vuoksi, olisi helpompi työskennellä, jos leikkaisi vuodat heti pöydällä muotoonsa.
Mittailuihin meni hieman aikaa, sillä en halunnut hosua. Tässä kohtaa oli erittäin mukavaa, että asiakkaani toimi mittausapuna, sillä yksin siihen olisi kulunut paljon aikaa!

Kun vuodat oli leikattu, liisteri seinään ja sommittelemaan palasia! :DAlaosankin tapetointi sujui kyllä ihmeen hyvin. Alkuun pelkäsin, etten saa vuotia mitenkään siististi kun ei oikein ollut tilaa työskennellä, mutta hyvinhän mahduin kolossa olemaan! :D

Torstai oli erittäin antoisa, sillä kaikki vaikeimmatkin kolot ja patterin ympärystät (joita eniten pelkäsin) sujuivat ilman mitään ongelmia! 
Tämän jälkeen pidimmekin asiakkaani kanssa hieman pidemmän tauon, sillä hän halusi viedä minut hetkeksi pois liisteri höyryistä :D 

Kun palasimme taas työn pariin oli ulkona jo ehtinyt pimenemään, joten kuvista ei oikein tullut hyviä :/Muutenkin tuo harmaa tapetti näyttää kuvissa niiiin vaalealta, että ei siitä oikein nyt näy tapetin hienous...

Lupaan käydä kuvaamassa sitä paremmin päiväsaikaan! :D

Innostuimme asiakkaan kanssa niin paljon muutoksesta, että hän antoi minulle tehtäväksi miettiä myös uusia kalusteita ja kalustejärjestelyä tiloihin! :)
Nyt kuitenkin kun menen vielä hetkeksi harjoitteluun Mattoraumaan, jonka jälkeen olen lähdössä sinne ulkomaille loppuharjoitteluksi, en pysty siihen keskittymään. Lupasin kuitenkin palata asiaan ulkomailta saavuttuani!

Kaiken kaikkiaan olen kyllä itse tyytyväinen siitä, kuinka sujuvasti hommat sujui ja asiakkaan kommenttien perusteella myös hän on erittäin tyytyväinen lopputulokseen!

3 kommenttia:

 1. Pitäisi nähdä tila livenä :), sillä kuvat eivät varmasti anna ihan oikeaa kuvaa lopputuloksesta. Hienosti tapetoitu. Koska oot lähdössä ulkomaille ja mikä on lopullinen määränpää? Vitsi - jännää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis kuvissa ei todellakaan tuu edukseen :D piristi kyllä tilaa kun laitti tollaset vaaleet tapetit.. Kuule rakas lähden lauantain ja päämäärän Fuerteventura ;)

   Poista
  2. Oi oi, oikein hyvää harjoittelua - kyllä sun kelpaa :D

   Poista