Taiteen ja kulttuurin kurssi

Taide ja kulttuuri kurssin ideana on tutustuttaa meidät eri kulttuureihin ja taiteenaloihin.
Käymme pääasiassa vierailuilla Sastamalan alueen kultturellisissa paikoissa, emmekä istu vain koulunpenkillä opiskelemassa teoriaa.



----------


29.10.2014
Vierailu Sastamalan kirjastossa

Tänään kävimme tosiaan tutustumassa Vammalan kirjastoon.
Meitä oli odottamassa yhdeksältä yksi kirjastonhoitajista, joka toivotti meidät tervetulleiksi. Hän esitteli kirjastoa ja kertoi hieman yleistietoa kirjastoista ja niiden merkityksestä ihmisille. 





Me ¨ulkopaikkakuntalaiset¨ saimme vierailun päätteeksi omat kirjastokortit, mikäli tahdoimme. Itse koin sen tarpeelliseksi, joten nyt omistan kaksi kirjastokorttia - toinen kotipaikkakuntani kirjastoon ja toinen tänne Vammalaan. Tämä kyseinen kortti on nimeltään Piki-kortti, ja se tarkoittaa sitä, että se käy kaikissa Pirkanmaan alueen kirjastoissa. (Nyt olen taas yhtä asiaa viisaampi ;D)


Kirjastoon liittyen, muttei kylläkään tämänpäiväiseen vierailuun: saimme opettajalta tehtäväksemme lukea Paulo Coelhon Alkemisti kirjan. Meille annettiin muutama viikko aikaa lukea se ja sitten tarkoituksena keskustella kirjan sisällöstä yhdessä ryhmän kanssa. Aloitin eilen lukemisen, ja alun takkuilun jälkeen pääsinkin vauhdilla eteenpäin. Nyt on lähes puolet jo luettuna. Kirja on ihan mielenkiintoinen. Se kertoo miehestä, joka tavoittelee unelmiaan pienen kannustuksen saattelemana. Tähän asti kirja on ollut aika helppolukuista ja ymmärrettävää. Enempää en tarinasta aio kertoa, vaan jokainen saa sen itse lukea ja kokea. :D



----------

4.11.2014
Pukstaavi - suomalaisen kirjan museo

Kävimme tänään täällä Sastamalassa suomalaisen kirjan museossa, Pukstaavissa. En aiemmin ollut paikasta kuullutkaan, eikä se nimen perusteella minussa kovin suurta kiinnostusta herättänytkään.. En meinaan kuulu näihin kirjafaneihin :D
Kuitenkin pihaan päästyämme rakennuksen ulkoinen olemus oli niin kaunis, että se herätti heti mielenkiinnon rakennuksen historiaa kohtaan.
Olen huomannut itsessäni nyt uuden piirteen, nimittäin kiinnostuksen asioiden historioita kohtaan, käytyäni Visualisti-koulutuksen. Siellä porukkamme oli pääasiassa hyvin kirpputorihenkistä, joten tavaroiden käyttöhistoria rupesi kiinnostamaan. Näemmä sitä mukaa myös rakennusten historia on alkanut kiinnostamaan.

Pukstaaviin päästyämme meitä vastassa oli ¨oppaamme¨, joka johdatti meidät perähuoneeseen katsomaan videonpätkää rakennuksen historiasta. Jes. Mielestäni video oli mielenkiintoinen, ja jopa liian lyhyt!! ..yleensähän kaikki opetusmateriaali on pitkästyttävää ;D
Videon lisäksi huomioni kiinnittyi tilan seiniin, sillä niissä oli aivan mielettömän upea tapetti!
Kuva huoneen ovelta

Lähikuva tapetista
Tapetti ei oikeasti ollut peräisin 80-luvulta, mutta se pyrki tuomaan sen ajan tunnelmaa ja jäljittelemään talossa aiemmin olleiden tapettien tyylejä.



Videon jälkeen suuntasimme yläkertaan itse museoon. Rappusten tasanteella huomioni kuitenkin kiinnittyi aivan upeisiin ikkunoihin, joita piti tietenkin jäädä pällistelemään :D

Myös yläkerrassa oli tuollainen samanlainen ikkunaseinä, johon oli laitettu ns. runonurkkaus.
Seinien väri kiinnitti myös minun tulevaan sisustajan silmääni huomiota, sillä se oli juuri oikeanlainen tunnelmaan nähden. Ei liian kirkas, eikä myöskään liian valloittava.

Museon puolella mahtavat väriskaalat vain jatkuivat.. Myös itse anti museossa oli saatu erittäin mielenkiintoiseksi, vaikka kyseessä olikin kirjat! :D
Huoneeseen astuttua esiteltiin kirjaimia vuosien takaa, sekä kirjojen tekemisen vaiheita. Esillä oli mm. vanha painokone. Myös paperin kehitys sekä vanhan ajan kirjojen kannet olivat esillä.



Kirjainten muotteja

Kirjojen kansia & paperin kehitys
Painokone
¨työntekijät¨














Tämän huoneen jälkeen siirryimme siniseen huoneeseen, jossa opas kertoi kirjojen synnystä ja historiasta. Näytillä oli myös mm. suomalaisten sarjakuvien historiaa..



Jätti kirja satujen edistyksestä


Lyhyesti edellisten huoneiden sisutuksesta.. ;P Ensimmäisessä, punaisessa huoneessa, katseeni kiinnittyi erikoiseen patteriin, joka sopi tilaan paremmin kuin perus normaali valkoinen.

Sinisessä huoneessa taas kiva yksityiskohta oli nurkkaus, jossa pääsi kuulemaan kirjailijoista sekä kuvittajista. Nurkkaukseen oli tehty sohvan taakse pehmeä kankaalla päällystetty seinä sekä katto.
Eteenpäin mentäessä tulimme huoneeseen, jossa oli aivan upeita pienoismalleja mm. kirjailijan huvilasta, kodista sekä kustannustalosta! Vau, miten hienoja ja pieniä yksityiskohtia joku oli niihin jaksanut näpertää. Ihan hattua nostan sille, koska pienoismallit oli tehty 1:50, ja itse olen tehnyt olohuoneen pienoismallia 1:20 ja siinäkin meinasi - ja menikin :D- hermot..


Seuraavassa huoneessa oli kirjaston täti kirjastoineen. :D Hänellä oli aivan ihana pieni laatikosto, jonka olisin voinut viedä mukanani kotiin! Nurkkaa taas koristi suloinen kuva lapsista, joka henki vanhan ajan tunnelmaa.

Sydämeni valloittaja :D

Hellyttävä valokuva kirjaston nurkassa. Upea tauluksi!
Tämän jälkeen saavuimme museon hieman nykyaikaisempaan osaan. Toisella puolella huonetta oli vielä viittauksia mm. vanhan ajan kirjahyllyjen muutoksiin yms. Myös näiden tiettyjen aikakausien taustalla oli muutama upea tapetti, josta piti kuvat räpsäistä! :D



Huoneen toisessa päässä taas oli museon helmi...



.. sekä tietoa eri kirjalajeista. Kirjalajien puolella oli jokaisella lajilla oma väritolppansa. Huoneessa oli myös ihanat rinkula tuolit, jotka piristivät väreillään ilmettä.

Hyvinvoinnin kirjallisuutta. Rinkulatuoli oranssin värisenä. 

Minulla riittäisi kuvia mm huonekaluista, jotka museossa pistivät silmiini ja jollaiset ottaisin mielelläni omaankin kotiini, mutta koska kello tikittää, nukkumaan pitäisi mennä ja teksti rupeaa tökkimään, päätin etten julkaise kuvia nyt :D

Tähän loppuun kerron vielä reissumme kohokohdasta. Nimittäin koulu tarjosi meille ¨kulttuurikahvit¨ kakun kera. Oli oikein maukasta juustokakkua, ja oli mukava nauttia kahvit vanhan ajan tyylisessä kahviossa.

Kaiken kaikkiaan pukstaavi oli hieno paikka, ja suosittelen jokaista siellä poikkeamaan! :)




----------


19.11.2014
Vammalan museo


Keskiviikkona 19.11 oli viimeiset taide- ja kulttuurikurssimme tunnit. Ne vietettiin museon ja elokuvan parissa. Lähdimme ruokailun jälkeen aivan koulumme vieressä sijaitsevaan entiseen navettarakennukseen, joka toimii nykyisin vammalan museona. Se on toiminut museona nyt noin 80 vuotta ja siellä on näkyvillä lähinnä paikkakunnan historiaa.. Tapasimme museossa mukavan ¨oppaan¨, joka kertoi meille hieman museossa järjestettävistä tapahtumista ja hieman museon tarkoituksesta yleisestikin.
Sen pääasiallisena tarkoituksena o vahvistaa ja tuoda tietoisuuteen seudun asukkaiden historiaa, mm. kulttuuristaan sekä ympäristöstään.
Tämä kyseinen museo muuttuu yhteisönsä mukana, ja se onkin laajentanut toimintaansa. Se toimii nykyisin myös tapahtumapaikkana erilaisille toiminnoille, mm. kerhotoiminnalle.

Tapahtumapaikkana toimiminen on myös muuttanut museontiloja konkreettisesti, sillä sen seurauksena museoon luotiin ns. Olotila. Olotila on paikka tarinoille, muistoille ja kertomuksille.

Museossa on esillä vanhoja valokuvia liittyen aiheisiin: koulunkäynti, työ, perhe, kauneus ja tietenkin ympäristö. Kuvien lisäksi siellä oli aikaan sopivia esineitä ja huonekaluja ym.
Museossa sai myös itse jättää jälkensä historiaan ja kertoa oman nuoruutensa asioista.
Siellä sai kirjoittaa vihkoihin omat puumerkkinsä, mm. ensimmäisestä kesätyöpaikastaan ja sieltä saaneesta palkasta. Oli mukava selata sitä vihkoa ja huomata miten varsinkin palkka on muuttunut erivuosikymmenillä syntyneillä ihmisillä.
Aktiivisena opiskelijana kirjoitin tietenkin omatkin kokemukseni vihkoon ;D
pulpetit, kuva ja vanhat aapiset kertoivat kouluajasta
kotityöt 
muistelmia
Vammalan tärkein liikenneväylä, Vammaskosken silta



































Museolla on myös omat blogisivut, jotka pääsee lukemaan tästä linkistä: Museo


Kaiken kaikkiaan vierailumme sujui jälleen hyvin ja oli ihan mukavaa.. joimme tietysti museolla myös kulttuurikahvit ;D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti