tiistai 10. maaliskuuta 2015

Oman huonekalun entisöinti / tuunaus

Ensimmäinen kunnon tuunaustyö! Ohjeiksi annettiin vain, että kalusteen pitää olla puuta ja entisöinnin/tuunauksen lähinnä liityttävä maalin ym muuttamiseen, ei niinkään esimerkiksi verhoiluun!


Kun kuulin tehtävänannon, mielessä rupesi pyörimään kaikkia kotona olevia hieman fiksausta kaipaavia huonekaluja! 
Ajattelin, että jokin pieni tuoli tai yöpöytä olisi kiva, jo pelkän kuljetuksenkin kannalta, muttei meillä oikein ollut mitään yhtä sellaista. Montaa tuolia en viitsinyt roudata koska luulin ettei aika riittäisi niiden kaikkien tekoon (ja nyt jälkikäteen voin sanoa, ettei olisi riittänytkään).
 Halusin kuitenkin ottaa kalusteen kotoa (enkä esim. mummulan aarreaitalta), jotta samalla voin viedä äidille ns. yllätyksen ja aloittaa vanhempieni kodin muokkausta!

Päädyinkin siis mustaan pappani isän tekemään biedermeier tyyliseen pöytään! ..tietenkään pöydän alkuperäistä kuvaa en nyt juuri mistään löydä..

Mutta siis pyöröjalalla varustettu mustaksi maalattu puinen pöytä, joka tarvitsi nyt maalipinnan korjausta sekä pöytätason siloittamista.

Aluksi mietin, että miten sen muuttaisin kokonaan. Meillä ei ole mitään muuta mustaa huonekalua kuin tämä kyseinen pöytä ja siihen tehdyt kaksi tuolia. 
Kuitenkin tuo kiiltävä musta jotenkin houkutteli minua, ja päätin että vain ehostan pinnan mutta pidän värin samana. Päätökseen vaikutti myös se, että koska maali oli kiiltävä musta, olisi se pitänyt hiota todella hyvin, että siitä olisi saanut vaaleamman. Ja koska pöytä on tehty 1929 luvulla, emme oikein tienneet, että kuinkahan piukassa maali olisi..

Hionnan jälkeisiä kuvia pöydästä. 
Hioin pöydän ainakin viiteen kertaan eri karkeusasteisilla hiomapapereilla (eli käsin, ihan ilman koneita ;D). Maali lähti hyvin pinnasta, eikä ollut muutenkaan tuskallista työstää!

PyöröjalkaPinnalla oli naulan jäljet tulleet kamalasti esiin, joten ne täytettiin kitillä


Pinta myös tasoitettiin vasaraa ja hiomapaperia apuna käyttäen. Osa pintalaudoista oli siis noussut koholle, sillä pöytää ei oltu mitenkään pintakäsitelty alapuolelta, joten puu oli päässyt sieltä elämään.

Harmi etten nyt alkuperäistä kuvaa löytänyt, sillä siinä huomaisi parhaiten tuon pintatason eron! Eihän se nytkään täysin suora ole, mutta nyt siihen voi sentään juomalasin laskea ilman että lasi kaatuu.

Kun oli tarpeeksi hiottu, ja pinta alkoi miellyttää, piti hakea maalikaupasta maali, ottaa suti kauniiseen käteen ja eikun sutikoimaan! :D

Kaksi kertaa maalasin pinnan, jotta sain tarpeeksi tasaisen ja kiiltävän lopputuloksen.

Salama hieman huonontaa ulkonäköä :P

Jalassa ei oikeasti ole ruskeita kohtia, salama vääristää jostain syystä.

Tasainen -sekä väriltään että pinnaltaan!

Vola!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti