torstai 19. marraskuuta 2015

Eka harkkaviikko

Ah huomenna perjantai, viikonloppu edessä ja eka harkkaviikko takana!


Jotenkin musta tuntuu siltä, kun olisin ollut täällä jo kuukauden töissä, vaikka tosiasiassa vastahan se viikko tuli täyteen! En edes tiedä miksi jo onkin niin rutinoitunut fiilis, mutta hyvähän se toisaalta on! :)
Lyhyesti mun päivästäni (tai sen verran, mitä tähän mennessä tiedän :D) : 
Liike aukeaa joka aamu klo.11, jolloin vasta saavumme itsekin Annen kanssa liikeeseen (työpäivä ei siis ala yhtään aiemmin kuin liike aukeaa). Arkisin kauppamme on auki kuuteen saakka ja lauantaisin kolmeen, sunnuntai on pyhitetty lepopäiväksi :D
Saan pitää päivän aikana kahvitauon ja ruokatauon, mikäli olen eväät muistanut mukaani ottaa, jotta on jotain mitä syödä! :D Kahvit saan talon puolesta.

Työnkuvaani kuuluu liikkeen ylläpito -siivous, tavaroiden järjestely, esillepanot yms. ja asiakaspalvelu.
Tein kyllä selväksi, että tahtoisin olla mukana mahdollisissa asiakastöissäkin, sillä haluaisin päästä lähemmin tutustumaan siihen puoleen, mutta myös nettisivujen päivittäminen kiinnostaisi.


Heti ensimmäisenä päivänä (keskiviikko 11.11) meidän pitikin järjestää liikkeeseen tilaa talvi saapikkaille, jotka olivat vasta saapuneet liikkeseen. Anne oli tosiaan tilannut pienen erän naisten saapikkaita sekä laukkuja uudelta yhteistökumppaniltaan kokeiluksi, miten ne lähtisivät tekemään kauppaansa. 
Hänen miehensä (joka on paljon mukana liikkeessä auttelemassa sekä myymässä kun Anne itse on asiakaskäynneillä tai hoitamassa muuten firman asioita) tuli silloin samana päivänä asentamaan yläkertaan meille lasiset seinähyllyt, johon kengät laitettiin näytille. Annella oli sen verran töitä, että suunnittelimme kenkä-esillepanon yhdessä mutta sitten sain sen toteuttaa itsekseni (tosin aika lailla hänen ohjeidensa mukaan).


Ja tältä seinä sitten näytti kun siihen oli kaikki annetut tavarat laitettu. (tosin kuvan nappaamisen jälkeen poistin yhden laukuista, sillä se ei silmääni miellyttänyt paikassaan :D)

Mielestäni on hauskaa, että hain työharjoitteluun sisustusliikkeeseen, mutta nyt löydänkin itseni myymästä kenkiä! :D ei siinä sinänsä mitään, sillä pienenä tyttönä yksi unelma-ammateistani olikin kenkä-/vaatemyyjä!

Kenkien järjestelyn jälkeen olemme yhdessä Annen kanssa järjestelleet myymälää ja yrittäneet saada sinne joulun tuntua sekä muutamia joulukoristeita esille.

Perjantaina sainkin puuhastella lähes yksinäni jouluisen esillepanopöydän kanssa, sillä Anne oli poissa liikkeestä, ja hänen miehensä päivitti sinä aikana verkkosivuja. Minun tehtäväkseni annettiin loihtia houkuttelevan näköinen ja jouluinen pöytä, johon tulevat tavarat olimme katsoneet edellisenä päivänä yhdessä Annen kanssa.Aloitin suunnitteluni keräämällä tarvittavat esineet pöydälle ja vasta sitten pohdin, mitä minnekkin laittaisin.
Ideana oli, että suurimmat esineet taakse ja fleecet& tyynyt tuolle alatasolle, muuten toteutus oli aika auki.
Lähdin vain asettelemaan samoja tuotteita symmetrisesti pöydälle ja siitä se pikku hiljaa lähti muodostumaan. 
Anne käski laittaa nuo suuret valkoiset oksat pöydän keskelle, mutta sitä kokeiltuani ne veivät mielestäni liikaa huomiota seinällä olevista tuotteista ja siirsinkin ne tuonne sivummalle.
Kaiken kaikkiaan olin itse aika tyytyväinen pöytään: mielestäni se oli rauhallinen, houkutteleva ja jouluinen. Ainakin muutamat asiakkaat, jotka perjantaina liikkeessä poikkesivat (pöydän valmistuttua) kehuivat pöydällä olevia esineitä, joten mielestäni esillepanon tehtävä oli onnistunut! (saada siis ihminen kiinnostumaan tuotteista)Olen jo muutaman päivän aikana huomannut, että Annella on tapana laittaa esillepanot aika täyteen tavaraa. Hänen mielestään massa myy, ja siksi hän laittaakin samaa tuotetta paljon esille. Ymmärrän täysin sen, sillä onhan se houkuttelevamman näköinen jos tuotetta on useampi, sillä muuten se on vain yksi esine muiden joukossa. Mutta omakohtaisesti mielestäni on mukavampi mennä tutkailemaan tuotetta ilman pelkoa, että kaataa kaikki siinä vieressäkin olevat esineet..

Anne on somistaja ammatiltaan ja tehnyt paljon esillepanoja, joten uskon, että hän asioista paljon tietää ja hänellä on kokemustakin niistä, ja siksi onkin hienoa että pääsen hänen oppiinsa, mutta silti väitän, että esillepanojen houkuttelevuus ja se miten tuotteet siinä ovat katsojan mielestä riippuu pitkälti ihan vaan yksilön mausta. 
Ihan turha on kiistellä sellaisista asioista, joihin ei ole oikeaa tai väärää vastausta vaan se riippuu täysin katsojan silmästä ja mieltymyksistä.Vaikka esillepano päivän mittaan hieman elikin, olin siitä aika tyytyväinen. Varsinkin näin alkuun, kun en vielä liikkeen tapoja tai tuotteita oikein tiedä/ tunne.

Pöydän lisäksi sain suunnitella myös yhden hyllykkömme järjestyksen ja tuotteiden asettelun uusiksi, sillä suurin osa pöydällä olevista tavaroista oli hyllystä napattuja ja täten hyllykkö jäi tyhjän näköiseksi.
En oikein tiennyt, mitä kaikkea uskaltaisin ruveta siirtelemään paikasta toiseen, joten päätin pitäytyä pääasiassa samoissa tuotteissa joita siinä jo olikin. Ainoastaan hieman lisätä niitä ja asetella paremmin.


Harmi kun en ehtinyt ottaa ennen -kuvaa hyllyköstä, mutta asetteluni jälkeen se näytti tältä. (omasta mielestäni selkeämmältä kuin ennen)

Olimme Annen kanssa suunnitelleet laittavamme nuo (toisiksi alimmalla rivillä olevat) joulupallot hyllykköön ikään kuin kuusenpalloiksi, mutta sitten rupesin epäröimään. Mietin, että näyttävätkö ne yhtä arvokkailta jokainen erikseen irrallaan kuin tuossa purkissa ollessaan ja että menevätkö ne helpommin rikki jos ovat irrallaan, joten jätin ne vain purkkeihinsa ja nostin ne purkkeineen päivineen tuonne hyllylle.

..jälkeenpäin sanottuna epäröintini oli turhaa, sillä ne näyttävät paremmalta erikseen..

---------------------------------------------------------------------->

Maanantaina liikkeeseen aamulla saavuttuani, Anne hääräsi esillepanopöydän kimpussa. Hän selitti, kuinka se ei ollut tarpeeksi houkutteleva yms, ja että hän sitä nyt siinä sitten paranteli. Tuntui pahalle. Esillepanolleni ei annettu mielestäni juurikaan aikaa näyttää mihin se pystyisi, sillä se ehti siinä olemaan vain päivän. 
Toisaalta ymmärrän, että esillepanossa saattoi olla puutteita yms.(olenhan vasta harjoittelija ja hän jo aikalailla somistamisen asiantuntija) ja oli hienoa että sain edes mahdollisuuden heti alkuun jotain ominpäin tehdä, mutta silti se tuntui pahalle.
Varsinkin kun jopa asiakkaat olivat sitä kehuneet..

Kuva pöydästä Annen käsittelyn jälkeen:
Nyt pöytä on runsaampi ja tavarat ovat ehkä jopa vielä symmetrisemmin kuin siinä, jonka minä tein.

Totesimme samassa, ettei kuusihyllykkömme ollut vielä parhaimmillaan, ja päätimme siirtää joulupallot pois purkeistaan. Lisäsimme myös hieman kynttilöitä ja siirsimme servetit muualle. Ja tältä se sitten näytti:


Itse pidän kuusihyllystä nyt paljon enemmän sillä se on nyt selkeämpi ja harmonisempi. Siitä siirrettiin ylimääräiset esineet muualle ja keskityttiin jouluun.

Tietenkin minun kuusimallissani oli sekin ero, etten oikein tiennyt mitä tavaroita uskaltaa siirtää varaston puolelle ja mitä taas hakea pois varastosta. Olinhan ollut liikkeessä tuohon perjantaihin mennessä vasta kaksi päivää :D

------------------------------------>

Nyt loppu ¨viikon¨ eli ma,ti ja ke olen ommellut koristetyynyjä, joista paremmin kuvaa tyynyjen ollessa myymälän puolella. 

Oli mukava päästä pitkästä aikaa ompelemaan ja palauttaa mieleen, miten vetoketju kiinnitetään yms. Aikaahan siihen nopeasti kului, sillä halusin tehdä siistiä jälkeä ja aina pitkän tauon jälkeen ompelu on hieman tökkivää. Tai ei oikeastaan ompelu, vaan se järkeily miten ja missä järjestyksessä kaikki pitää tehdä. :D

Huomenna minun olisi tarkoitus mennä töihin jo kymmeneltä ennenkuin muut tulevat ja siivota myymälää. Tämä järjestely (että teen perjantaisin 10-17.00 työpäivän) sovittiin Annen kanssa koska kerroin olevani mielummin aamut töissä ja illat vapaalla, eikä hänellä ollut mitään sitä vastaan. Oli toisaalta aika jännää, että oltuani vasta noin vähän aikaa harjoittelussa, sain jo oman avaimen liikkeeseen ja ns.avata sen!
Mutta siis tosi kiva, että pääsee muutamana päivänä edes tunnin aiemmin, jotta jää hieman enemmän aikaa iltaisinkin jotain tehdä!
Katsotaan, miten homma lähtee sujumaan :D

Hyvää viikonloppua!2 kommenttia:

 1. Heippa,Sonja! Tulin nyt eka kertaa kurkkaamaan tänne sun uuteen blogiin.
  Omasta mielestäni olet tosi rohkea ja lahjakas nuori nainen,jatka samaan malliin! :)
  Totta tuo oma maku..vaikea on tehdä sellaista esillepanoa tai näyteikkunaa joka miellyttäisi jokaista..noita pettymyksiäkin tulee,mutta siihenkin tottuu..kivahan se tietty on jos esimerkiksi aluevisualisti kehuu jotakin mitä olen tehnyt ihan ominpäin :) Rakentava palaute on tärkeää,vain niin voi kehittyä.
  Tsemppiä harjoitteluun ja ihanaa Joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että löysit tänne ;D Kiitos Anne, sun tsemppaus tuli aivan täydelliseen väliin! Niinpä, ja nimenomaan itsekin toivon sitä rakentavaa kritiikkiä, mutta jotenkin sen antaminen tuntuu olevan vaikeaa.. useasti sanovat kyllä ettei noin tai näin, muttei kerrota mikä siinä sitten mättää. Ihanaa Joulua sullekkin, toivottavasti nähdään vielä täs joissain illanistujaisissa :D

   Poista