keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Kangaskassin tekoa..vieläpä ihan omatoimisesti!

Elikkä aamulla menin kouluun normaalisti kahdeksaksi, päivä aloitettiin kuuntelemalla muutaman tunnin mittainen luento keittiö jutuista, jonka jälkeen piti suunnitella pikatehtävänä (aikaa oli n.tunti) ryhmässä keittiö tietylle kohderyhmälle ja luoda siitä jonkinnäköinen esityskuva. Kun itse koulupäivä alkoi olla kahden ajoissa taputeltu, käväisin kaupungilla hoitamassa asioita ja palasin kolmeksi kouluun - sitten alkoi kangaskassin vääntäminen :)


Olen tässä jo jonkin aikaa suunnitellut tekeväni itselleni kangaskassin, joka palvelisi ns.koululaukkuna - sinne saisi heittää kaikkia työvälineitä mm.kyniä, mittoja, kankaita yms. Ne saisi sitten jättää rauhassa sinne, eikä tarvitsisi aina kassia vaihtaessa miettiä, että tuliko varmasti kaikki kyseisen päivän koulukamat siirrettyä laukusta toiseen!

Muutenkin koulun alettua minusta on tuntunut kauhean laiskalta ja siltä, että jotain nyt pitäisi tehdä, niin tämän illan päätinkin uhrata kassin tekoon :) Aluksi minun piti kyllä tänään harjoitella sketchuppia, koska siinä todellakin tarvitsen harjoitusta, mutta kassi vei niin mukanaan ja kello kävi, että tällä kertaa jäi kyllä sketchupit harjoittelematta...uusi yritys ensi viikolla :D

Katselin netistä muutamia ompeluohjeita ensin aikani pohdittua miten kassin toteuttaisin, ja sitten päädyin seuraamaan kahta eri ohjetta.
Kankaana käytin mummulan vintiltä löytynyttä -aivan ihanaa- kangasta, jossa on lintuja ja geometrisia kuvioita, johon sitten päädyin tekemään yksinkertaisesta mustasta vuorikankaan.

- Aluksi piti päättää kassin koko. Aikani mittailtuani päädyin tekemään 40cm x 36cm kokoisen kassin.

- Sitten vaan mittaamaan ja leikkaamaan palat kankaista: 
eli kaksi kertaa 44cm x 39cm palasta päällikankaasta ja hieman pienemmän kokoiset palat vuorikankaasta- Leikattuani palat, kiinnitin kappaleet oikeat puolet vastakkain, ja ompelin kolme reunaa kiinni toisiinsa. Tämä tehdään siis niin päälli- kuin vuorikankaallekkin. (En vain viitsinyt kuvata vuorikankaan vaiheita, sillä mustasta ei juuri erottunut musta tikkaus :D)


- Ompelun jälkeen leikkasin kulmat vinoiksi

- Sitten silitin saumat auki (jotta ne istuu kauniimmin, varsinkin kun sisälle tulee vielä vuorikangas). Tähän asti samat asiat tein myös vuorikankaalle.- Silityksen jälkeen käänsin päällikankaan oikein päin ja sovitin vuorikankaan sen sisään.
- Tässä välissä oli hyvä leikata haluamansa kokoiset sangat. Itse halusin tehdä myös pienen ¨taskun¨ kassin sisään avaimille, joten leikkasin senkin tässä yhteydessä.
- Taittelin, neulasin ja ompelin sangat kiinni. 
Leikkasin sen verran isommat palat, että riitti kun vain taittoi kankaan ja ompeli yhden reunan. Olisi siis voinut ommella sangoista ns.kaksi osaiset (samalla tyylillä kuin itse kassikin), mutta säästin hieman aikaa tekemällä näin.

- Käänsin sangat oikein päin.
Tässä kohtaa ompelin itse molempiin reunoihin ns.koristetikkaukset, jotka samalla vahvistivat sankoja.- Taskun ompelin samalla tavalla kuin sangatkin.
Halusin ensin siistiä taskun yläreunat, jolloin taitoin päät nurjalle puolelle, ompelin ja vasta sitten ompelin taskun sivut kiinni.- Sitten kiinnitin taskun vuorikankaaseen
- Sovitin vuorikankaan päällikankaan sisään. 
--> samalla mittasin sangat haluamiini kohtiin, neulasin ne kiinni reunaan, taitoin reunan ja ompelin samalla niin reunat kuin sangatkin kiinni.Ja valmis kassi näyttää nyt tältä :
Aikaa kassin tekoon meni n.3tuntia ja vähemmällä olisi päässyt kun olisi ensin rauhassa suunnitellut ja vasta sitten ruvennut toimeen.. Tällä kertaa suunnitelma eli ideoinnin mukana, mistä johtui pieni korjailu ja ompeleiden purku, mutta kaiken kaikkiaan homma eteni hyvin ja oli mukava ommella pitkästä aikaa jotain!

Katsotaan pääseekö kassi palvelemaan tarkoitustaan! :'D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti