keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Viimeistä viedäänKoulua ois nyt jäljellä vielä yksi päivä, sekä perjantaina oleva kevätjuhla!

Viimeisenä viikkona olemme kuulleet arvosteluja ja saaneet takaisin töitämme, viettäneet ns.retkipäivän ja siivonneet luokkia.

Tiistaina tosiaan saimme palautteen näyttötyöstämme ja tuotteet saimme itsellemme. Niiden lisäksi meille palautettiin alkuvuoden aikana tehtyjä töitä, mm. tuunaustyö, sisustustaulut ja verhot.
(vihdoin saan ripustaa nuo verhot kotiini, sillä ne ovat olleet koulussa valmiina useamman kuukauden odottamassa arviointia)

Tänään keskiviikkona lähdimme 9.00 kohti Tamperetta, jossa tarkoituksenamme oli poiketa Amurin työlaiskortteliin kierrokselle. Meille oli varattu opas, jonka piti kertoa Amurin historiasta ja synnystä, sekä kierrättää meidät asumusten ym läpi. 
Tietoa Amurista
Kierros oli ihan mielenkiintoinen. Oli kiva nähdä, miten entisaikaan työläiset ovat eläneet. Kierroksen loputtua totesinkin kavereilleni, että sekoittikohan opas vuosiluvut, kun hän puhui yhteiskeittiöiden yms. olevan 1890 lukua.. itsehän elän tälläkin hetkellä samantapaisessa ¨korttelissa¨, jossa on yhteiskeittiö :D Nojoo, ehkei se ihan sama ole siltikään nykypäivänä!

Amurin kierroksen jälkeen saimme poiketa syömään Tampereella johonkin keskustan ruokapaikkaan.. Porukkamme jakautuikin aika hyvin kahtia- osa meni Heselle ja itse menin kolmen luokkalaiseni kanssa Pancho Villaan, koska olin himoinnut koko viikon saavani Burgeraterian :DMeillä oli noin 1,5h aikaa syödä, sillä 13.00 piti treffata muu porukka Tuomiokirkon pihalla. Tarkoituksena oli päättää retkipäivämme Tuomiokirkkoon, jonne meillä oli myöskin opas varattuna.

Kun saimme vatsat täyteen, kävelimme keskustorin kautta Tuomiokirkolle. Mielestäni Tampere on kaunis kaupunki, ja haluaisinkin päästä joskus ihan ajalla sinne kiertelemään ja katselemaan. Nyt en juuri ehtinyt katsella, sillä piti vaan pysyä muun porukan mukana, ettei eksy. Oma suuntavaistoni on aivan surkea! :D 

Kirkolle kun päästiin, meitä odotti nuori naisopas. Hän piti lyhyen mutta ytimeikkään esittelyn kirkosta ja sen historiasta & maalauksista. Hänen esitystapansa oli jotenkin todella aito ja iloinen, ja olisin mielelläni jäänyt pidemmäksikin aikaa kuuntelemaan hänen tietämyksiään! 
Loppuajan kiertelimme kirkossa ja räpsimme muutamia kuvia..

Alttarilla oli Magnus Enckellin tekemä fresko, joka kuvasti ihmisten ylösnousemusta haudasta

Alttari oli valtava, mutta erittäin kaunis omaan makuuni! Muutenkin kirkko oli erittäin kaunis yleisilmeeltään. 

Tosiaan tuo alttarilla oleva maalaus oli Enckellin tekemä, samoin on myös tuo maalauksen yllä näkyvä lasiteos.


Haavoittunut enkeli - Hugo Simbergin kuuluisin maalaus

Kuoleman puutarha

Nämä kaksi maalausta oli Hugo Simbergin suunnittelemia & toteuttamia. 
Hänen kuuluisimmaksi maalauksekseen valittu Haavoittunut enkeli löytyy siis tuolta kirkosta. Opas kuitenkin valaisi meitä, ettei kirkossa oleva teos ole aito alkuperäinen vaan toinen maalaus. Tämä eroaa alkuperäisestä maalauksesta kuulemma kantajien kasvojen ilmeissä sekä värimaailmassa. (Alkuperäinen on Helsingissä museossa)

Kun näin tuon Kuoleman puutarha-maalauksen, muistin, että olen vieraillut kirkossa aiemminkin. Jo silloin tuo maalaus jotenkin kiehtoi minua. Osittain ehkä siksi, että siinä nyt on niitä minun makuuni kauniita- pääkalloja, mutta myös siksi, että sen sanoma herättää minussa outoja fiboja. :D Niinkuin opaskin sanoi, maalauksen voi nähdä monin tavoin- jonkun mielestä luurangot hymyilevät kun toinen taas näkee niiden irvistävän.Yläparvien ikkunoihin Simberg oli tehnyt lasikuvioinnit, jokaisessa jokin Raamatulle merkittävä tapahtuma kuvattuna. Kyseisessä lasissa on kuvattuna kyyhkynen, mutten nyt yhtään saa mieleeni, mitä se kuvasti :D 


Simbergin suunnittelemaa oli myös yläparvien ulkoreunoja kiertävä maalaus. Maalauksessa oli 12 alastonta poikaa, jotka jokainen kantoivat omalla tyylillään köynnöstä. Maalaus kuvasti siis opetuslapsia, jotka kantoivat elämän köynnöstä. Pojat suuntaavat molemmissa reunoissa kohti alttaria, millä oli myöskin oma tarkoituksensa. Maalaukset tulivat heti kauniimmiksi, kun niihin kuuli oppaan selittämät tarinat taustalle.  Katossa oli myöskin freskoja, jotka Simberg oli tehnyt. Katto oli kaunis, sillä se oli korkea, ja jokaisessa kupolissa jonkinlainen kuviointi. 
Kyseisestä kupolista otin kuvan siksi, että siinä näkyy oikeassa yläreunassa kaksi reikää, jotka ovat jääneet kattoon sodan aikana! 
Opas kertoi, että kun Venäjän vallan alaisina Punaiset ja Valkoiset alkoivat sotimaan, pääsi yksi valkoisista kirkkoon (joka toimi punaisten suojapaikkana) ja ehti ampumaan nuo kaksi laukausta. Vaikka kirkkoa on entisöity ja putsattu, ovat luodin reijät saaneet olla :D 
Keskikupolissa oli kuvattuna punaisella pohjalla käärme, jonka suussa oli omena. Käärmettä ympäröi läjä enkelin siipiä. 
Käärme kuvasti Aatamista ja Eevasta tuttua käärmettä, joka on syntinen, mutta siivet siinä ympärillä kuvastivat hyvyyttä. Eli jokaisessa meissä on pieni pala syntiä jo syntyessämme Aatamin ja Eevan pohjalta, mutta pystymme kontrolloimaan sitä valinnoillamme ym.

Tätä postausta kirjoittaessani nousi ihan hymy korville, kun noita oppaan sepustuksia tuohon kirjoittelin, sillä itse olen maailman huonoin historiassa eikä se ole minua koskaan kiehtonut ja nyt jaan tietojani täällä lukijoille!
Eli tämän koulun, tuon oppaan ja yleisen tiedonjanon puutteessa minua on alkanut nämäkin asiat kiehtomaan! 
Historia on oikeastaan todella mielenkiintoista. 

Olen vain todella huono oppimaan kirjoja lukemalla, minulle pitäisi jonkun osata mielenkiintoisesti kertoa niistä asioista! Jjoten saas nähdä jaksanko tähän historia intooni mitään uusia asioita etsiä :P


Huomenna tosiaan on vielä tarkoitus mennä kouluun muutamaksi tunniksi siivoamaan, ja sitten suuntaan nokkani kohti kotia.
Perjantaina meillä olisi se kevätjuhla, mutta minulla on hyvä ja painava syy olla pois, joten minulta jää kevätjuhla tänä vuonna välistä. 

Nyt menen nauttimaan viimeisen iltapalani täällä asuntolassa tänä keväänä! :D

1 kommentti:

  1. Hmm, pääkalloja ;). Hienoja kuvia ja historiapläjäys. Nähdään Minni

    VastaaPoista