maanantai 18. toukokuuta 2015

Liitu- ja magneettimaalin käyttö & valmis taulu asiakkaalle

Saimme koulussa tehtäväksemme suunnitella sisustustauluja. 
Tarkoituksena oli luoda joko kolme tai useampi taulu, jotka sopivat toisiinsa ja joita voi sijoitella monin tavoin.
Tehtävänanto kuulosti oikein unelmatehtävältä - juuri sitä, mitä pikkutyttönäkin aina suunnittelin! Mutta kun vaihtoehtoja päässä alkoi olla se sata ja yksi, en enää osannut valita minkä toteutan ja loppujen lopuksi mikään ei enää säväyttänyt!

Onnekseni tässä ohella minulla oli se asiakastyö (9-vuotiaan tytön huoneen suunnittelu& toteutus), jonne olin suunnitellut tekeväni liitu&magneettitaulun. Kysyinkin opettajalta, sopisiko että toteutan liitutaulun sisustustaulutehtävään, mikäli keksin siihen vielä muutaman oheistaulun. Se sopi ja näin sain hieman helpotusta pähkäilyihini!

Olen tehnyt kerran aikaisemmin ns.liitutaulun kotona (silloin siitä tuli kylläkin mainospohja, mutta kuitenkin) ja sain sen ihan suht hyvin onnistumaan. Kyseisen taulun maalasin silloin suoraan pellille, mutta muutaman maalikerroksen jälkeen siitä tuli ihan hyvä, liitu jäi pohjaan ja se siittä erottuikin. Tämä työ tuli kylläkin tehtyä silloin aikoinaan aika kiireessä, joten lopputulos on sen mukainen. 
Kuva on otettu ikkunan läpi. (siksi huono)
Tein siis kyseisen taulun mainosmateriaaliksi näyteikkunaan, jonka suunnittelin & toteutin Visualisti-koulutuksen näyttötyön osana.

Asiakkaalle tulevan liitutaulun tein kuitenkin kunnon vaneripohjalle. Liitutaulun lisäksi asiakkaani halusi siihen magneettipinnan. 
Magneettimaalista minulla ei ollut aiempaa kokemusta, mutta otin ¨haasteen¨ vastaan.

Lähdin etsimään netistä tietoa sekä liitu- että magneettimaalista: vertailin hintoja, ihmisten käyttökokemuksia ja maalien tehoja. Alkuun oletin, että magneettimaali on erittäin kallista, mutta aikani tutkailtuani asiaa, totesin sen olevan samanhintaista kuin liitutaulumaalin, n.10-15e. 
Toki molempia maaleja saa myös kalliimmalla, mutta itse ostin näitä alle kahdenkympin maaleja. Hain maalit Biltemasta ja Clas Ohlsonilta.

Kun maalit oli hankittu, rupesin hommiin!


Työjärjestys:

1. Ensin maalasin taulun toisen puolen kahteen kertaan, jotta molemmat puolet tulee käsiteltyä. (ettei pohja rupea elämään ajan saatossa)
2. Kun takapuoli oli maalattu, maalasin reunukset ja päällipuolen magneettimaalilla.
3. Magneettimaalin kuivumisvälit oli n.2h, sen jälkeen siihen saattoi vetää toisen kerroksen. Maali piti sekoittaa hyvin, jotta magneettihiput sekoittuivat tasaisesti.



4. Kun olin maalannut kaksi kerrosta, testasin magneetin kanssa maalin pitoa. Tässä kohtaa sain opettajalta hyvän vinkin, jonka pohjalta päätin maalata varmuuden vuoksi vielä kolmannen kerroksen.
5. Kun magneettimaali oli saanut kuivua 24h, maalasin päälle liitutaulumaalin. Siinäkin kuivumisväli kerrosten välillä oli suht lyhyt, ja sainkin nopeasti vedettyä myös toisen kerroksen. Liitu tarttui jo toisen kerroksen jälkeen siihen hyvin, sillä magneettimaali edesauttoi sitä, koska se oli kuitenkin idealtaan samankaltaista maalia. (eli jos olisin vetänyt pelkän liitutaulumaalin, olisi ehkä tarvinnut vetää useampikin kerros)
6. Kun taulu oli maalattuna, suunnittelin reunukset ns.kehykset. Halusin tehdä ne huoneeseen tulevasta tapetista!
7. Mittasin tapetista sopivat suirot, leikkasin ne, ja sovitin tauluun.
8. Lopuksi liimasin seinäliimalla palaset paikoilleen, annoin kuivua ja sitten viimeistelin reunat.
9. VALMIS TAULU (paikoillaan kohteessa)



Liitutaulun vierelle tein kaksi sisustustaulua samasta kankaasta, josta tein asiakkaalleni koristetyynyt.
Sisustustauluista en sen enempää selitä, sillä kankaan kiinnittäminen pohjaan ei kovin kummoinen prosessi ollut.. :D

Taulut näyttivät tältä:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti